Mi is az az Érzelmi evés?

Érzelmektől éhesen, érzelmekre éhezve

Az evés alapvetően egy mindennapos, önfenntartásunkhoz szükséges tevékenység. A közös étkezések szociális szempontból is fontosak, ugyanis közösségegyesítő erővel bírnak. Természetesnek mondható, hogy magához az ételhez is kapcsolódhatnak pozitív érzelmek és a táplálkozás folyamata is lehet örömteli.

Érzelmi evés

Amikor azonban a ”szerepek” felcserélődnek, és inkább az étel és a köré épülő szokások uralják az egyént, mintsem fordítva, érdemes az érzelmek és az étkezés közötti kapcsolatot jobban és közelebbről megvizsgálni.

Az étel, rendeltetésszerű funkcióját meghaladva könnyedén válhat többek között az önjutalmazás, feszültségoldás, szeretetpótlás eszközévé. Az étkezés ilyen esetben többlet jelentőséggel bír, és a tápanyag, energiamennyiség biztosításán túl bizonyos érzelmi szükségleteket is fedezhet. Épp azáltal, hogy érzelmileg telítődött tevékenységgé válik, az evés nemcsak szorongásoldó lehet, hanem a szorongás forrása is, adott esetben a kettő egyszerre.

Amikor az éhségérzet kialakulása, az evés cselekvése és célja mögött pszichés tényezők, emóciók állnak, érzelmi evésről beszélhetünk.

Honnan ismerhető fel az érzelmi evés?

A fizikai éhségérzet esetében, az evés iránti vágy fokozatosan jelentkezik, többféle ételre nyitott, kevésbé válogat, s abbamarad a teltség érzés megjelenésével. Az evés folyamata ebben az esetben tudatosabban, lassabban megy végbe.

Az érzelmi éhség ezzel szemben hirtelen ”támad”, a kontrollvesztettség érzése, bizonyos ételek iránti vágy, gyakran szénhidrát preferencia jellemzi. Az evés ez esetbenszinte automatikusan, robotpilóta üzemmódban történik és nem áll meg a teltség érzés megjelenésével.

Jellegzetessége továbbá az evést követően (vagy a már étkezés során) megjelenő bűntudat.

Hogyan alakul ki kapcsolat az evés az érzelmek között?

Csecsemőként a teljes kiszolgáltatottság állapotában az éhség egy kellemetlen élmény, melynek feloldását az édesanyánk karjában, etetés

közben éljük meg. Az éhség kiváltotta szorongást az édesanyánk karjának ölelése, és az egyre telítődő pocak feletti öröm és békesség érzése követi.

Ebben a helyzetben a nyugalom, az anyai szeretet, a biztonság és az étel tényezői összekapcsolódhatnak. Amennyiben erre a tapasztalásra a későbbiekben a környezetünk szokások formájában ráerősít, és az ételt jutalomként, büntetésként, vagy a feszültségoldás eszközeként használja, megalapozódik az első lépés afelé, hogy szorongató helyzetben a későbbiekben mi magunk is hasonló megoldókulcsokatkíséreljünk meg alkalmazni.

Az ételt ”használni” az érzelmeinkkel való megküzdés során társadalmilag is elfogadott, szinte reklámozott stratégia.  Ismerős jelent lehet filmekből az, mikor a főhős feldúltan, egyedül, vagy barátai társaságában valamilyen finomsággal jutalmazza /vigasztalja önmagát, vagy épp az adott étel társaságában zokog a nyitott hűtőajtó mellett.

A filmekben ez a jelent akár szórakoztatónak is mondható, a való életben azonban az érzelmi evés, és a túlevés sokaknak okoz problémát. Csökkentheti az önbizalmat, az egészségesebb életmódot támogató diéták hatékonyságát és akár visszatérő kudarc élményét, az akaraterőbe vetett hit megingását eredményezheti.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan csökkenthető, szüntethető meg az érzelmi evés, először a mögötte húzódó érzelmeket fontos megérteni.

Ehhez érdemes tudni, mi a pszichológiai éhségünk oka. A pszichológiai éhség típusairól itt olvashatsz bővebben.

Ezáltal a későbbiekben kialakítható egy hatékonyabb megküzdési stratégia.

A hatékonyabb megküzdési stratégiákról itt olvashatsz. És ha szeretnél további segítséget kapni, akkor itt tudsz bejelentkezni.

ferles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ 43 = 51

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .