Mit tehetünk, ha hiányzik az összhang az ágyban ?

Egy kezdődő kapcsolat telis tele van izgalmas, meghatározó első élményekkel. Sokak számára ez az időszak a szerelem legáhítottabb periódusa, vannak azonban, akiknek inkább feszültséget okoz az első pár hét vagy hónap. A kölcsönös vonzalom, a jól sikerült randevúk és a csókcsaták után a kapcsolat következő meghatározó állomása ugyanis az első együttlét, amivel kapcsolatban olykor igencsak magas elvárásokat támasztunk önmagunk és/vagy a másik felé. A filmekben elképzelhető, hogy mindig, minden körülmények között ideális, sőt, frenetikus az első
szex, az életben azonban ez ellenkezőleg is elsülhet.

szexuálpszichológia

Mi is az a szexuális összeillés? Mit mond a szexuálpszichológia?

A szexuális összhang alapja az egymás iránti vágy, a kölcsönös vonzalom. Ennek megnyilvánulási formája például az, ha finomnak tartjuk egymás illatát. Az összhang része lehet az is, hogy kellemes a másik érintése, összességében jóleső az, ahogyan a párunk megérint bennünket. Bizonyos mértékű hasonlóság fontos abban is, hogyan szeretünk csókolózni, mekkora a libidónk, azaz ki milyen gyakorisággal igényli az együttlétet. A szexuális habitusunk/temperamentumunk szintén meghatározó lehet az összecsiszolódás szempontjából.

Van, aki inkább a hevesebb, gyorsabb együttlétet kedveli, és van, aki inkább a gyengéd érintéseket pártolja. A nők általában – de nem minden esetben- inkább az intimitást, az egyesülés élményét, a férfiak sokszor a (nő élvezetében megnyilvánuló) teljesítményt keresik. Semmiképpen sem szabad azonban általánosítani, hiszen mindenki teljesen egyéni szexualitással, igényekkel, preferenciákkal és tapasztalatokkal rendelkezik.

Érdemes-e megijednünk, ha az első szex nem igazán úgy sikerült, ahogyan a fejünkben előre levetítettük, vagy elképzeltük? A válasz egyértelműen nem. Irreális elvárás lehet az, hogy egy bizonyos szempontból idegen ember azonnal tisztában legyen azzal, mire vágyunk, mire van szükségünk az ágyban.

Adott esetben nem is a másik ránk hangolódása a probléma forrása, hanem az, hogy mi magunk nem tudunk feloldódni, és az együttlét helyett a szorongató gondolatokra fókuszáljuk a figyelmünket. Az összehangolódás szempontjából nagyon fontos az, hogy legyen ismeretünk arról, mi magunk mire vágyunk. Hívhatjuk ezt szexuális önismeretnek, melyet érdemes rugalmasan kezelnünk. A szexualitásunk ugyanis folyamatosan formálódhat, fejlődhet és változhat élményeink, tapasztalataink által.

a cikk folytatódik

Még több szexuálpszichológia témájú cikket itt olvashattok

ferles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ 26 = 30

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .