Mi a szexfüggőség ?

A szexfüggőség nagyban hasonlít a többi függőséghez. A legfontosabb közös jellemző az, hogy a személy képtelen lesz kontrollálni a viselkedését még akkor is, ha az testi-lelki-kapcsolati- életvezetési negatív következményekkel jár.



A definíció szerint a „szexfüggőséget” úgy írják le, mint a szexuális aktusok kényszeres igényét, abból a célból, hogy a személy olyan vágyott érzést éljen meg, mint amilyet az alkoholfüggőségben szenvedő személy az italoktól, vagy az ópiátfüggőségben szenvedő személy az ópiátok használatától kap.

Szemben az egészséges nemi vágyakkal rendelkező emberekkel, a szexfüggő személy aránytalanul sok időt tölt a szex keresésével vagy a szexben való részvétellel és általában ezt teljes titokban tartja.

A szexfüggőséggel élő emberek képtelenek abbahagyni ezt a viselkedést, még akkor is, amikor a személyes és szakmai kapcsolataik kárt szenvednek. A szexfüggőségben szenvedő emberek gyakran használják a szexet más érzelmi és pszichológiai problémák, például a stressz, a szorongás, a depresszió, érzelmi evés és a társadalmi elszigeteltség elől való menekülés egyik formájaként. (1)

A kábítószer- vagy alkoholfüggőséghez hasonlóan negatívan befolyásolhatja az illető fizikai és mentális egészségét, személyes kapcsolatait, életminőségét és biztonságát.

szexfüggőség

Mik a szexfüggőség tünetei?

  • A szex uralja a személy életét, megnehezítve minden más tevékenységeket.
  • A szexuális tevékenységek nem helyénvalóak és/vagy kockázatosak lehetnek, mint például az exhibicionizmus, a nyilvános szex, a prostituáltakkal való szex vagy a szexklubok látogatása.
  • A szex iránti állandó késztetés jellemzően a bűntudat, a szorongás, a depresszió vagy a szégyen érzése követi.
  • A személy a szex más formáit is igénybe veszi, amikor egyedül van, beleértve a telefonszexet, a pornográfiát stb
  • Több partnerrel folytat szexuális viselkedést és/vagy házasságon kívüli viszonyai vannak.
  • Rendszeresen maszturbál, amikor egyedül van.





Milyen kezelési módjai vannak a szexfüggőségnek?

Mivel a diagnózis ellentmondásos, nincsenek bizonyítékokon alapuló kezelési lehetőségek.

Azok, akik leírják a szexfüggőség kezelését, a következő módszerek közül egyet vagy többet javasolhatnak.

Fekvőbeteg kezelési programok

Számos fekvőbeteg-kezelő központ kínál szexfüggőségből való felépülési programokat. Gyakran előfordul, hogy a szexfüggőségben szenvedő embereket legalább 30 napra kivonják a normális mindennapi életükből, hogy segítsenek nekik visszanyerni az impulzusaik feletti kontrollt és elkezdeni a gyógyulást. Az ilyen típusú programok jellemzően mélyreható egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokat tartalmaznak.

12 lépéses programok

Az olyan programok, mint az Anonim Szexfüggők (SAA) ugyanazt a felépülési modellt követik, mint az Anonim Alkoholisták (AA). Ezek nagyon hasznosak lehetnek a szexfüggőség kezelésében.

A tagoknak nem kell teljesen lemondaniuk a szexről, de arra ösztönzik őket, hogy tartózkodjanak a kényszeres és destruktív szexuális viselkedéstől. Az azonos kihívásokkal küzdő csoportos találkozók jó támogató rendszert jelentenek.

Budapesten működik egy ilyen csoport: az Anonim Szex és Szerelemfüggők
csopotja (SLAA), amelyről az alábbi linken tud érdeklődni www.slaa.hu





Hivatkozott források



1, George M, Maheshwari S, Chandran S, Rao SS, Shivanand MJ, Sathyanarayana Rao TS. Psychosocial intervention for sexual addiction. Indian J Psychiatry. 2018;60(Suppl 4):S510-S513. doi:10.4103/psychiatry.IndianJPsychiatry_38_18

2, https://www.verywellmind.com/sex-addiction-symptoms-2329082#citation-3

3, https://www.healthline.com/health/addiction/sex#get-help

4. www.slaa.hu

Gazdóf Réka

Gazdóf Réka vagyok, pszichológus, szexológus és művészetterapeuta. Magánpraxisban dolgozom olyanokkal, akik a párkapcsolati és szexuális életükben szeretnének fejlődni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

86 − = 80

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .