COVID és szex

Normális, ha lecsökken a vágy, íme pár tanács egy szexuálpszichológus tól, hogyan beszéljünk róla

Közeledik a húsvét, benne vagyunk a harmadik hullámban, sokunkban egyre csak nő a feszültség. A járvány már egy éve van velünk és így vagy úgy, de felforgatta életünket és változásokat hozott hétköznapjainkban. Példának okaként számos szülőnek kell megoldania kisebb gyermekei felügyeletét, a nagyobbak távoktatását. Anyagi nehézségekkel küzdenek többen, mivel elveszítették állásukat, új munkahelyet találni pedig nem könnyű. Vannak, akik fizikai egészségük miatt aggódnak miközben arra várnak, hogy végre oltást kaphassanak. Többen gyászolják elhunyt szeretteiket, másokban bűntudat és félelem motoszkál azzal kapcsolatban, hogy nehogy átadják a vírust a körülöttük állóknak.


Óhatatlan, hogy egy párkapcsolatra is kihatnak ezek a tényezők, és a szexuális életben is változások játszódhatnak le: jelentősen csökkenhet vagy ideiglenesen el is tűnhet a szexuális vágy, amely újabb problémaforrássá válhat a már egyébként is sokszor terhelt kapcsolatban, hiszen a másik fél könnyen elutasításnak veheti a megritkult vagy más minőségű együttléteket, esetleg a saját szexuális szükségleteit tudja így nehezebben kielégíteni.

szexualpszichologus

Az alábbi ajánlásokat az Angol Pszichológiai Társaság (BPS) klinikai pszichológiai szekciójának szexuális egészséggel foglalkozó szexualpszichologus alcsoportja állította össze, hogy segítsen a lakosságnak és a szakembereknek a probléma kezelésében:


Íme pár hasznos tanács:


⦁ Először kényelmetlen lehet a szexről beszélni partnerével, mert könnyen sérülékenynek és kiszolgáltatottnak érezheti magát. Hasznos lehet azonban, ha a párok tudnak nyíltan beszélni az érzéseikről és az intimitással kapcsolatos elképzeléseikről. Ha nehéznek érzi, hogy beszéljen a saját szexuális igényeiről, érdemes lehet a beszélgetést azzal nyitni, hogy megkérdezi párját azzal kapcsolatban, hogy ő mit tapasztal saját szexuális vágya terén (nőtt, csökkent, nem változott?)

⦁ A nyílt beszélgetés abban is tud segíteni, hogy átbeszéljék kire hogyan hatott a covid helyzet, hogy érzik, milyen változások értek önöket? Elképzelhető, hogy a párja jelenleg kevésbé kívánja az együttléteket, esetleg kevésbé találja saját magát vonzónak. Egy tisztázó beszélgetés segíthet abban, hogy a másik fél is megértse a partnerét és ne vonjon le hibás következtetéseket (pl.: a párja már nem találja őt vonzónak, kívánatosnak).

⦁ Néhány párnak az válik be, ha tudatosan betervezik az együttléteket a hét során így elkerülve, hogy este hullafáradtan berogyjanak az ágyba egymás mellé. Mások viszont a spontaneitásra törekszenek és lelohasztja vágyukat, ha kipipálandó ,,napirendi ponttá’’ válik a közös együttlét. Ebben az esetben is fontos egymás igényeinek ismerete. Ha például az egyikőjük inkább a spontán, rövid szexet kedveli, még a másikójuk a hosszú előjátékú romantikus együttléteket, érdemes lehet kompromisszumra lépni és kijelölni a héten pl. egy napot, amikor megadják módját és tudatosan betervezek egy szabad idősávot az intimitás megélésére, míg a hét többi napján hagyják, hogy spontán módon történjenek meg a dolgok e téren.

⦁ Elképzelhető, hogy saját szexuális vágya lecsökkent vagy jelenleg nem is érzi (ez például gyakori egy gyászfolyamat során), ilyenkor nehéz lehet partnerének ezt tudtára adni. Fontos azonban, hogy ne érezze nyomás alatt magát: ha nem akarja és nem kívánja, nem kell lefeküdnie párjával. A nem nemet jelent, és mindenki jogot gyakorolhat a saját teste felett. A kierőszakolt együttlétek hosszútávú negatív lelki következményekkel járnak együtt, valamint a párkapcsolatban megélt biztonságérzetet súlyosan károsítják. Tudassa a párjával, ha nem érez szexuális vágyat, ettől függetlenül sokféle módon megélhetik az intimitást. Előfordulhat, hogy partnerétől egyszerűen csak egy ölelésre, egy puszira vagy akár egy megértő mosolyra vágyik.

⦁ Ha bármiféle testi tünetet észlel (pl.: vaginizmus, erekciós zavarok, korai magömlés), forduljon segítségért! Sok problémának lehet nőgyógyászati/urológia oka, érdemes lehet kivizsgáltatni szakemberrel. Több problémára lehet megoldás az intim torna (mivel erősíti a gát- és egyéb izmokat), emellett azonban sokszor pszichés tényezők (pl.: kellemetlen élmények, hibás, régimódi hiedelmek) gátolják a szexuális életet, ezeknek feldolgozásában segíthet a szexuálpszichológiai tanácsadás.

⦁ Olyan is előfordulhat, hogy növekvő szexuális vágyat érez, többször van igénye együtt lenni párjával. Ez is teljesen rendben van, hiszen a szexnek van feszültségcsökkentő funkciója. Fedezzék fel együtt párjával mi az, ami mindkettőjüknek elfogadható és működik ilyen helyzetben. Ha nem sikerül megegyezni, érdemes lehet más alternatívákat is végiggondolni: ilyen lehet pl.: erotikus tartalmak (történetek, képregények, képesújságok) olvasása vagy rendszeres önkielégítés végzése. Pornográf tartalmak is hatásosak lehetnek ilyen esetben, ám hosszútávon károsíthatják a párkapcsolat és az együttlétek minőségét.

Minden olyan eset, amely nem kölcsönös beleegyezéssel történik, erőszaktevésnek számít és törvényellenes. Hívja az ingyenes segélyhívót vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik segélyszervezettel, amely segíti Önt a helyzetből kilépni és lelki támaszt nyújtani. szexualpszichologus
⦁ NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek: 06 80 505 101
https://nane.hu/erintetteknek/hol-kaphatok-segitseget/
⦁ A szeretet nem árt (Magyar Ökomenikus Segélyszervezet)
https://segelyszervezet.hu/kiknek-segitunk/aszeretetnemart/
⦁ Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20
⦁ Patent Egyesület, joggal a nőkért https://www.patent.org.hu/ szexualpszichologus

Felhasznált forrás: BPS Guidance: Covid-19 and intimate relationships: The complicated impact of ongoing lockdowns https://www.bps.org.uk/sites/www.bps.org.uk/files/Policy/Policy%20-%20Files/Covid-19%20and%20intimate%20relationships.pdf


Úgy gondolom, hogy minden minket ért hatás -legyen az pozitív vagy negatív-, lehetőséget nyújt a fejlődésre és önmagunk megismerésére, így örömmel segítem azokat, akik engem választanak útitársnak erre a belső utazásra.

Batíz Réka Hanna

Úgy gondolom, hogy minden minket ért hatás -legyen az pozitív vagy negatív-, lehetőséget nyújt a fejlődésre és önmagunk megismerésére, így örömmel segítem azokat, akik engem választanak útitársnak erre a belső utazásra.