Szex a terhesség alatt

Iványuk Áron cikke

Arról szeretnék átfogó képet nyújtani, hogy a világszerte végzett kutatások alapján hogyan változtatja meg a terhesség a párok szexuális életét. Rengeteg tanulmány foglalkozik ezzel a témakörrel, hiszen már régóta kutatott terület.

Iványuk Áron szexuálpszichológus

Hiedelmek a témáról

Több vizsgálat is azt találta, hogy a terhesség alatt a párok szexuális aktivitása általában csökken, ennek fő okaként a kutatók a magzat károsításától való félelmet nevezték meg. Emellett gyakran megjelenik az a félelem is, hogy a terhesség alatti szexuális együttlétek koraszüléshez vezethetnek. Ezen kutatások azonban arra is rámutatnak, hogy sokszor ezek a félelmek alaptalanok, ugyanis a terhesség alatti szex csak a veszélyeztetett terhes nőknél ellenjavallott, más esetekben a szexualitás bizonyos formái kimondottan pozitív hatást gyakorolhatnak a kapcsolatra és ezen keresztül a terhesség megélésére, majd később akár a szülésélményre is. Ez azért van így, mert a terhesség alatt megtartott szexuális élet segíti a pár kötődését, melynek tagjai ezáltal együtt, egymást támogatva néznek szembe a terhesség és a szülőség kihívásaival. A szex fontos funkciója a stresszcsökkentés is, a terhesség pedig teljesen természetes módon jár bizonyos többlet stresszel, az aktív szexuális élet ezt is segít csökkenteni.

Mit mondanak az adatok

Pauleta, Pereira és Graca 2009-ben nagy mintán végzett részletes kutatást, ami a szexualitás változásait lebontotta az egyes trimeszterekre is. Eredményeik szerint a terhesség alatt az első trimeszterben volt a leggyakrabban nemi aktus, ezt a második, majd a harmadik trimeszter követte, tehát ők is megfigyeltek egyfajta csökkenést a szexuális aktivitásban, ez teljesen természetes folyamat. A kérdezettek 23,4%-a számolt be a közösüléstől való félelemről. A szexuális elégedettség 27,7%-uknál csökkent, a szexuális vágy csökkenéséről pedig a vizsgálati személyek 32,5%-a számolt be. A vizsgálat következtetése az volt, hogy a szakembereknek (orvosoknak, pszichológusoknak) többször kellene a párokkal a szexuális életük várható változásairól beszélni, hogy ezzel javítsák a párok szubjektív megélését ezen változásokkal kapcsolatban.

terhesség alatti együttlét kérdése


Az elmúlt években a szakemberek ezért egyre inkább azt az üzenetet közvetítik az emberek felé, hogy nem kell félni a terhesség alatti szexuális együttlétektől. Fontos persze kikérni a szülész-nőgyógyász véleményét, de ha orvosilag nincs akadálya, akkor nem érdemes egy párnak sem megvonnia magától a szexuális élet örömeit a terhesség alatt sem. A tévhitek és félelmek kezelésében hatékony segítséget nyújthat a szexuálpszichológiai tanácsadás, melynek hatására a tévhitek helyét a saját szexualitásról való tényleges tudás veszi át, az alaptalan félelmek pedig feloldódnak és magabiztosságnak, örömkészségnek adják át a helyüket.


Források:
Pauleta J. R., Pereira, N. M., Graca, L. M. (2009). Sexuality During Pregnancy. The Journal of Sexual Medicine 2010(7) 136–142
Jones, C., Chan, C., Ferine, D., (2011). Sex in pregnancy. Canadian Medical Association Journal 183(7) 815-818
Hevesi K., Rigó A., Urbán R. (Szerk.) (2020). Szexuálpszichológia. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó.

ferles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

− 3 = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .