Rejtett párválasztási mintáink

Mi határozza meg a párválasztás folyamatát? Miben segíthet a párkapcsolati tanacsadas ?

Sokszor találkozom a következő jelenséggel, mikor a hozzám fordulók párkapcsolati élményeikről számolnak be:

Nagyszerűen, már-már mesésen induló románc, amely úgy tűnik, minden korábbi vágyukat megtestesíti . Megvan a ”megtaláltam az Igazit” élmény, majd viszonylag gyorsan, pár hónap, vagy akár hét leforgása alatt elillan a magic és váratlan módon korábban már végigfutott forgatókönyv kezd el működni. A vég, utólag visszatekintve elkerülhetetlennek tűnik, az ember szinte nem is érti, hogyan kerülhette el a figyelmét az, ami vele történt, vagy miért nem tudott változtatni a forgatókönyv menetén.

Ebben a mintában a szereplök változhatnak ugyan, de a karakterek és  legfőképpen a megélés, a szerepek kísértetiesen hasonlóak lehetnek. Jogosnak tűnhet tehát, a gyakran felmerülő  kérdés:

” Miért vonzom én mindig ilyen embereket, kapcsolatokat az életembe?”

Hogyan lehet az, hogy valamilyen okból kifolyólag képesek vagyunk belebotlani hasonló forgatókönyvekbe, hasonló karakterekbe, olyan párkapcsolatokba, amelyek tudatos szándáékunktól függetlenül , nem feltétlen pozitív megéléseket tartogatnak számunkra?

Miért nem választunk ”jól”?

Csodás és oly egyszerű lenne, ha pontosan meghatároznánk milyen is a számunkra megfelelő partner,  mire vágyunk egy kapcsolatban, majd ezen szüksgéletek, igények mentén felépített tudatos szempontoknak megfelelően választanánk ki Őt.

A párválasztás folyamata azonban a tudatos szempontok mellett tudattalan kritériumok alapján is történik, melyek önismeret hiányában akár láthatatlanul is mozgathatják szerelmi életünk szálait.

A párválasztásunkat meghatározó tudatos szempontok között szerepel  a külső vonzereje, a kisugárzás, a másik beszédstílusának, tónusának kellemessége, a közös célok, vágyak, hobbik, értékek és a státusz is.

A párválasztásunkat meghatározó tudattalan kritériumok azonban nem feltétlen mutatnak összhangot tudatos szándékainkkal.

Elképzelhető, hogy eltökélten szeretnénk megbízható és hüséges, érzelmileg stabil és megtartó párt találni, mégis ”úgy alakulhat” hogy több, akár egymást követő kapcsolatot is  vérző sebekkel zárunk.

Mi az, amiről nem tudsz, mégis meghatározzák a párválasztás folyamatát?

párkapcsolati tanácsadás

A párválasztás tudattalan kritériumai:

A vonzalmat és párválasztást meghatározó tudattalan kritérium például az átvitel jelensége. Előfordult már, hogy hasonlóságot véltél felfedezni egy szeretted/hozzátartozód és a kedvesed gesztusai, mimikája között?

Ismerős vonások : ”úgy nevet, mint az apukám!”

Az ismerős vonások, gesztusok vonzóvá tehetnek egy imseretlent, azáltal, hogy felidézik valamely szerettünkhöz, szeretteinkhez kapcsolódó korábbi pozitív megéléseinket.  Ezek a pozitív érzések arra engednek bennünket következtetni , hogy hasonló jóban lesz részünk vonzalmunk tárgya mellett is.

Vészjelek: ismét egy tinder match, aki csak laza kapcsolatot akar.

Az úgynevezett vészjelek  szintén befolyásolhatják a vonzalmunkat. Vészjel lehet például az a halkan motoszkáló gondolat, enyhe gyomorban megképződött göröcscske vagy bizsergés, amit az első randevú során akkor érzünk, mikor leendő párunk halványan elköteleződési nehézségeire utal, vagy éppenséggel tudjuk, hogy vágyunk tárgya már házasságban él, adott esetben a találkozók során a kelleténél észrevehetően több alkoholt fogyaszt. Természetesen ezek felett a vészjelek felett eleinte képesek vagyunk  nagylelkűen átsiklani.

 A vészjelek felhívják tudatalattink figyelmét a potenciális partnerünk mellett megélt élmények, érzések,  s valamely régebbi konfliktusos (akár lezáratlan) kapcsolatunkban tapasztaltak közötti hasonlóságra. A vészjelek hatására érezhetünk tudatalatt késztetést arra, hogy ismét hasonló konfliktusos helyzetbe, kapcsolatba lépjünk, és ezáltal megkíséreljük feldolgozni azt.  

Kettős üzenetek: akarlak is meg nem is.

Tudatalattinkat felpiszkálhatják a kettős üzenetek is , melyek a kettősség okának megfejtésére hívnak bennünket. Ilyen kettős üzenet páldául az, amikor a testbeszédünk ésmondanivalónk egymással ellentétes üzenetet közvetít.

A tudattalan bevésődéseinket bemozgató jelzések: ”rád van szükségem, légy a megmentőm!”

A tudattalan bevésődéseinket bemozgató jelzések szintén vonzalmat ébreszthetnek bennünk. Jó példa erre, mikor valaki gyerekként rátanul arra, hogy hiába van ott a szülő, mégis ő visel felnőtt szerepet, ő az, aki támaszt és nem támaszkodik. Felnőttként vonzó lehet, ha a potenciális partner megkínál bennünket ennek a szerepnek a lehetőségével, olyan  jelzéseket közvetít felénk, melyet segítségésként, támaszkereséséként értelmezhetünk, hiszen így egy ismerős, jól bejáratott szerepben találjuk magunkat.

Vágyott tulajdonságok: az aktakukac és a rocksztár románca

A másikban felfedezni vélt, általunk is bitzokolni vágyott tulajdonságok szintén a tudatalan párválasztási kritériumok közé tartoznak. Ilyenkor mi magunk is szeretnénk ezen tulajdonságok mentén hasonlóvá válni, rendelkezni ezekkel a jellemzőkkel, s ez életrehívhatja a vonzalmunkat. Elképzelhető, hogy mi magunk inkább otthonülő, biztonságra vágyó alkatok vagyunk, és a másik épp a kockézatvállalási képessége,  a szabadszelleműsége, aktivitiása teszi izgalmassá számunkra.

parkapcsolati tanacsadas

Van-e kiút a labirintusból? Miben tud segíteni a párkapcsolati tanácsadás?

A valós igényeinknek és céljainknak megfelelő párkapcsolat kialakítása felé vezető út első lépése, hogy megismerjük azt, mi rejtőzik a a felszín alatt, párválasztási szokásainkat milyen tudattalan szempontok befolyásolják.

 Azáltal, hogy megismerjük, megértjük rejtett párválasztási mintáinkat, lehetőségünk kínálkozik arra, hogy önmunkával átdolgozzuk azokat, és hosszabb távon egészségesebb, boldogabb kapcsolatokat alakíthassunk ki.

Aki szeretné megismerni a rejtett párválasztási mintáit, azt várom szeretettel a párkapcsolati tanácsádas omon. .

Gazdóf Réka

Gazdóf Réka vagyok, pszichológus, szexológus és művészetterapeuta. Magánpraxisban dolgozom olyanokkal, akik a párkapcsolati és szexuális életükben szeretnének fejlődni.