Kudarcba fulladó első szex II. rész

A Kudarcba fulladó első szex 2. részét meg is hallgathatjátok:

Mi is az a szexuális összeillés?

A kiegyensúlyozott, elégedett szexuális élet kialakításához szükséges a szexuális összhang, az, hogy passzoljanak a két fél igényei, vágyai.

Mi történik azonban akkor, ha az első pár együttlét katasztrofálisan sül el, vagy a kapcsolat előrehaladtával megváltoznak az igények? Ez az összhang vajon magától jön létre, vagy kialakítható?

Mikor beszélhetünk szexuális összeillésről?

Illat, érintés és csók

A szexuális összhang alapja az egymás iránti vágy, a kölcsönös vonzalom. Ennek megnyilvánulási formája például az, ha finomnak tartjuk egymás illatát. 

Az összhang része lehet az is, hogy kellemes a másik érintése, összességében jóleső az, ahogyan a párunk megérint bennünket. Bizonyos mértékű hasonlóság fontos abban is, hogyan szeretünk csókolózni.

A libidó mértéke

Az egymás iránti vágy erős hatással van a nemi vágy mértékére, a libidóra. A libidónk függvénye többek között az,hogy milyen gyakorisággal kívánjuk az együttlétet. 

Szexuális temperamentum

A szexuális habitusunk/temperamentumunk szintén meghatározó lehet az összecsiszolódás szempontjából.  Van, aki inkább a hevesebb, gyorsabb együttlétet kedveli, és van, aki inkább a gyengéd érintéseket pártolja.

Technikai kérdések

Az együttlét felépítése, az előjáték hossza, milyensége, a póz(ok) megválasztása, preferenciája is fontos lehet a szexuális összhang szempontjából.

Az együttlét célja

A nők általában – de nem minden esetben- inkább az intimitást, az egyesülés élményét, a férfiak sokszor a (nő élvezetében megnyilvánuló) teljesítményt keresik.Semmiképpen sem szabad azonban általánosítani, hiszen mindenki teljesen egyéni szexualitással, igényekkel, preferenciákkal és tapasztalatokkal rendelkezik.

Mi az, amin lehet változtatni?

A technikai kérdéseket tekintve viszonylag könnyű csiszolódni, a szexuális temperamentum, és a libidó mértéke viszont kevésbé befolyásolható tudatosan. 

Ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az összhang megszülethessen, az egymás iránti vágy, és a motiváció, hogy megtudjuk, hogyan jó a kedvesünknek. Az pedig, hogy a másik közelsége, illata, érintése kellemes legyen számunkra,szinte nélkülözhetetlen. 

Irreális elvárás lehet az, hogy mindig, minden körülmény között azonnal egymásra érezzen két ember. Az első együttlétnél elképzelhető, hogy nemcsak a pár van jelen, hanem a szorongásaik is, s ez befolyásolni képes a valódi teljesítményt, megélést. 

Hogyan építhető ki, fejleszthető az összhang és kerülhető el a kudarc? 

A szexről lehet és érdemes is beszélni, akár a hálószobán kívül is. Ez esetben kérjünk visszajelzést és merjünk kérdezni! A visszajelzés szempontjából fontos a konstruktív fogalmazás. Kerüljük az összehasonlítgatást, emeljük ki azt, ami jól működik, amit szeretnénk megélni. 

Együttlét közben az elsuttogott vágyak izgatóak is lehetnek, emellett érdemes nonverbális jelzéseket is alkalmazni. Meg is mutathatjuk a másiknak, mi okoz örömet, azáltal, hogy vezetjük a partner kezét. 

Görcsösség helyett játékosság, hogy ne fulladjon kudarcba az első együttlét

Könnyen ellehetetleníti az összecsiszolódást, ha az első próbálkozásokat kudarcként könyveljük el. Ez esetben előfordulhat, hogy teljesítményként fogjuk fel a hálószobában zajló ismerkedési folyamatot, mely elősegítheti a görcsösséget. Ahelyett, hogy rögtön a legjobb szerető címre pályáznánk, igyekezzünk figyelmünket a jelenre irányítani és visszacsempészni a játékosságot az együttlétbe. 

Ehhez jó gyakorlat lehet például az, ha felváltva megmutatjuk egymásnak hogyan (milyen intenzitással, gyengédséggel vagy erővel, és testünk mely pontjain) várjuk az érintést.

Ahhoz, hogy az összhang kialakulhasson az elvárásaink mellőzésével próbáljuk felfedezni, megtudni mit és hogyan szeret a partnerünk. Nem KELL mindent azonnal tudnunk, engedjük meg azt, hogy megtanuljuk a másik működését. 

Párterápiáért vagy csak szexuális tanácsadásért, forduljon hozzám bizalommal!

ferles